Mind-body therapie

Mind-body therapie

Het brein als medicijn

Ik noem het ook wel eens 'holistische cognitieve therapie' 

De mind-body therapie maakt een combinatie van verschillende therapeutische technieken zoals ademhalingstechnieken, NLP, hypnotherapie, Brain Coaching, Brainspotting, cognitieve therapie en mindfulness.

Mind-body therapie is een vorm van cognitieve therapie maar op een holistische manier. Dit wil zeggen dat we onze bewuste én onbewuste geest aanspreken maar tegelijk ook lichaamsgericht werken.
De therapie die ik uitvoer, is een unieke en persoonlijke combinatie van verschillende tools en therapievormen die ik samenvoeg afhankelijk van jouw noden.

Ik richt me voornamelijk op mensen met PDS klachten of andere fysieke klachten veroorzaakt door stress, emotionele blokkades en meer. Maar eigenlijk kunnen we zo goed als elke ziekte terugbrengen naar een emotionele wonde of overtuiging. Hiermee zitten we meer in de richting van de symboliek van ziekten of de psychosomatiek te kijken. Want waarom ontwikkel je een bepaalde klacht maar jouw collega niet?

Ik geloof dat een disbalans start in ons energetische lichaam, nadien zal het zich uiten in het emotionele lichaam en pas later in het fysieke lichaam als het niet opgelost is in een van de vorige stadia.

Natuurlijk is iedereen die zijn/haar/hen leven wil transformeren naar een leven vol geluk en zich niet wil laten tegenhouden door beperkende overtuigingen of vastzittende emoties die je ongelukkig of ziek maken, welkom!

Ik meen dat onze kinderjaren heel belangrijk zijn voor hoe we ons leven nadien bekijken en ervaren. De eerste 7 levensjaren zijn cruciaal bij het vormen van het referentie kader en het fundamentele zelfvertrouwen. Ons brein is dan als een spons en absorbeert alles van onze omgeving en met name onze opvoeders. Maar wat als die omgeving bepaalde beperkende overtuigingen heeft zoals: ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik moet altijd hard werken voor mijn geld’ of ‘Gelukkig zijn is niet voor mij weggelegd’,…
We nemen als kind deze overtuigingen over en deze maken dat we ons eigen geluk en succes in de weg staan!

Buiten dat, creëren heel veel overtuigingen ook stress in ons lichaam. Het soort onderhuidse, sluipende en steeds aanwezige stress. We weten op den duur niet meer wat werkelijke innerlijke rust is. Dit soort stress wordt chronisch en kan ons ziek maken.

Vastzittende emoties (denk maar aan trauma) geven ook fysieke stress, belemmerende overtuigingen geven mentale stress. Ik durf te uiten dat dit soort stress overwegend te boosdoener is wanneer er sprake is van bijvoorbeeld een Burn-Out.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat tools die jou kunnen ondersteunen en je lichaam helpen herbalanceren. Zo helpen deze tools jou ook om bepaalde overtuigingen en vastzittende emoties die stress bezorgen, los te maken en te transformeren.



Einstein Quote

Hoe verloopt een traject?


Eerst maakt u uitgebreid kennis met de therapeut in een eerste intake sessie. De therapeut maakt een behandelplan op maat en maakt daarbij gebruik van verschillende technieken voor uw specifieke doel. Samen plant u de vervolgsessie(s) in alsook bepalen jullie samen wanneer een traject eindigt.

Thema’s waarbij mind-body therapie een goede hulp kan zijn:
- Fysieke klachten waarvan de oorsprong een mysterie blijkt
- Angsten
- Trauma
- Stress
- Woede problemen
- Zelfontplooiing
- Zelfvertrouwen
- burn-out
- zelfbeeld verbeteren
- belemmerende overtuigingen 
- .....

Brain coaching

Holistische vorm van coaching waarbij de gezondheid van het brein centraal staat. We weten allemaal dat het brein hét orgaan is bij uitstek dat ons hele lichaam bestuurd. Een gezond brein betekend dus een gelukkig en gezond persoon.

We kijken zowel naar het fysiologische stuk van het brein en hoe we de neurotransmitters in balans kunnen brengen. We kijken ook naar leefstijl en omgevingsfactoren die ook een enorme invloed hebben, zoals schermtijd en slaap, voeding, suppletie en stress en last but not least gaan we ook over het hele mentaal-emotionele stukje van ons brein. Voor dit laatste deeltje combineer ik graag, afhankelijk van de klacht waarmee iemand komt, met de andere therapievormen zoals cognitieve therapie en mindfulness.

Neurotransmitters hebben een grote invloed op hoe we ons voelen. Zo kan bijvoorbeeld een tekort aan serotonine ervoor zorgen dat je je niet lekker in je vel voelt, je weinig zelfvertrouwen hebt en je depressieve gedachten krijgt. Een tekort aan GABA kan resulteren in het onvermogen om te kunnen ontspannen enzovoort.  

De aandachtgerichte (cognitieve) therapie 

Is een vrij recente therapievorm die het over een andere boeg gooit en heel effectief blijkt te zijn. Aandachtgerichte therapie verlangt niet dat je een oplossing vindt voor je probleem. Het doel is de acceptatie te vergroten met als gevolg dat een probleem minder wordt of zelfs verdwijnt omdat er innerlijke rust ontstaat. Het maakt gebruik van van cognitief gedragstherapeutische inzichten om dit effect te versterken. Deze therapievorm gaat uit van de volgende leuze: 'Iets wordt maar pas een probleem als jij het zo gaat bekijken.'

AI Website Generator