Bach bloesems

Bach bloesems

Wat zijn de Bach bloesems?

De 38 Bach bloemenremedies zijn fijnstoffelijke extracten van wilde bloemen en van bloesems van bomen en struiken. Ze vormen een natuurlijke heelwijze, ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw door de Engelse arts, homeopaat en bacterioloog Dr. Edward Bach. Ze brengen emotionele onevenwichten zoals angst, onzekerheid, boosheid, onverwerkt verdriet, onzekerheid, ongeduld, trots, jaloezie, paniek, heimwee enz. terug in harmonie, zodat we vanuit onze kracht kunnen leven en onze talenten ten volle kunnen benutten, zowel in de situaties waarin we terecht komen als in onze relaties en ontmoetingen.


consultatie ruimte

De 38 basishoudingen


Aan de basis van onze emoties liggen onze gedachten en overtuigingen.
Als namelijk onze manier van denken (over onszelf, over anderen, over de situaties waarin we terecht komen) uit evenwicht is en blijft (vb. de overtuiging: ik kan het toch niet) zullen we emoties creëren (in dit geval vb. onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen). Als we blijven vasthangen in die emoties zullen we bijgevolg een functieverstoring creëren op lichamelijk niveau, waardoor we op den duur fysiek ziek worden.

Dr. Bach heeft de 38 basishoudingen, basisemoties van de mens bestudeerd en uitgeschreven, die hij bestempelde als de belangrijkste oorzaak van veel lijden. Overeenkomstig daarmee vond hij in de natuur de bloemenremedies die ervoor kunnen zorgen dat deze belastende emoties in balans worden gebracht, zodat ook de fysieke klachten die daardoor veroorzaakt werden, kunnen verdwijnen.  

Een complementaire heelwijze

Zo ervaarde hij meer en meer dat als hij zijn patiënten behandelde naar hun houdingen en emoties, ze weer in balans kwamen waardoor hun natuurlijk zelfgenezend mechanisme (onze immuniteit) gedeblokkeerd werd en des te sterker weer werkzaam werd.

Doordat de Bach remedies deze emotionele balans herstellen kunnen we ook op het onderliggende mentale niveau onze overtuigingen onder de loep nemen en aanpassen, weer in evenwicht brengen. De Bach remedies ondersteunen op die manier dus zowel curatief als preventief.

De Bach bloemenremedies zijn een complementaire heelwijze, en dus ze worden nooit ter vervanging gebruikt van een andere heelwijze of medische behandeling die op een bepaald moment nodig is.
Bij een acute maagbreuk bijvoorbeeld is een ingreep en medicatie nodig. Ook dan kan tegelijk ondersteunend gewerkt worden met de Bach bloemenremedies, voor de emotionele impact (paniek, angst, zelfmedelijden, enz…) die het welzijn en het herstelproces kan belemmeren.

Ze kunnen zonder probleem in combinatie met eender welke andere therapie worden toegepast.
De remedies helpen ook om de emotionele patronen die mogelijks aan de basis lagen van het ontstaan van de maagzweer, te overstijgen waardoor ze dus psychosomatische klachten (daarmee worden klachten bedoeld waarvan de oorsprong ligt in ons denken en voelen) helpen voorkomen.

Dr. Bach zei dat ziekte in wezen een vriend is, geen vijand, want het wil ons iets vertellen over hoe het met ons gesteld is.

De Eerste Hulp remedie is een combinatie van 5 remedies die Dr. Bach heeft samengesteld voor noodsituaties. Op momenten van acute hevige emotie, shock of stress brengt de Eerste Hulp remedie terug rust en kalmte, zodat je de situatie aankan. Deze is dus handig om in de buurt te hebben bij o.a. plotse hevige pijn of ziekte, spanning voor een mondeling examen of het spreken voor een publiek, voor de angst bij een tandartsbezoek, bij heel erge werkdruk, vlak na een accident, enz. …

AI Website Builder